Nieuws

Groentennieuws: WPK gaast stap voor stap kassen af voor optimaal schone opkweek

Bron: Groentennieuws

“Tholen – Afdeling voor afdeling is plantenkweker WPK haar kassen in Made aan het afgazen. Op die manier wil de plantenkweker ziekten en plagen buiten de deur houden. Met de luchtramen op een kier wil er doorgaans weleens een wit vliegje of luisje binnen waaien. Met insectengaasfilters onder de luchtramen heeft Wim in ’t Groen daar in Made veel minder last van.

Precies zoals de bedoeling was toen WPK, het bedrijf van eigenaar Erik van der Arend, in 2020 bij SchermNed aanklopte. “We zochten in eerste instantie een oplossing voor in de opkweek van komkommer- en paprikaplanten”, zegt Wim. Hij is bedrijfsleider teelt in Made. “We kregen er klanten bij uit het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn ze heel streng met controles op witte vlieg. Dat was voor ons een reden om te zorgen voor een schone opkweek. Met gaas willen we vooral luis en tabaks- en ook kaswittevlieg buiten de deur houden.”

Bij een insectengaasfilter van SchermNed zijn er geen bewegende delen. Met een aluminiumstrip wordt het geheel aan de roede vastgemaakt.

Gaas populair

Direct al in 2020 werd een eerste afdeling van ongeveer 3500 vierkante meter afgegaasd met gaasfilters. De keuze viel op insectengaas met een maaswijdte van 0.27×0.77 millimeter. Carl Stougie, verkoopmanager bij SchermNed: “Dit is 90% van de gevallen waarop in de glastuinbouw de keuze valt.”

Eén zomer lang werd er getest met het afgazen van een afdeling. Met meetboxen en dataloggers keek WPK wat de installatie van gaas met het kasklimaat en de plaagdruk deed. De laatste jaren heeft installatie van gaas in de glastuinbouw een vlucht genomen. Voor die tijd waren telers vaak nog wat terughoudend. Telers waren onbekend met wat installatie van gaas met het kasklimaat zou doen. “Inmiddels zien we in steeds meer teelten dat telers toch insectengaas installeren”, zegt Carl. “In de gerbera’s en komkommers zien we dat, zodra de eerste telers voor gaas kozen, er meer telers volgen.”

Goede test

Wim weet inmiddels uit eigen ervaring dat de insectengaasfilters onder zijn luchtramen in de kassen met een poothoogte van 4,5 meter nauwelijks effect hebben op het kasklimaat. “We zijn in de eerste afdeling gaan meten en konden goed vergelijken met de andere afdelingen. Bij het over elkaar leggen van de grafieken zagen we geen verschillen in temperatuur en het absoluut en relatief vochtgehalte.”
Afgelopen hete zomer was voor WPK een extra goede test. “Daarin zat één week met hele hoge temperaturen en weinig wind. Toen voelde het klimaat wel iets minder goed”, geeft Wim aan. “Het was echter extreem, maar alsnog geen reden om geen gaas te installeren.”

Qua plaagdruk ziet men bij WPK veel verschil tussen wel en niet afgegaasde afdelingen, zelfs als die slechts met een rolgevel, die af en toe omhoog gaat, gescheiden zijn. “In de afdelingen met gaas scouten we veel minder witte vlieg. Het is voor ons hierdoor duidelijk dat het veel om invlieg door de luchtramen gaat. Horizontale verplaatsing in de kas lijkt er veel minder te zijn.”

Afhankelijk van de maat van het raam wordt het gaasfilter aangepast.

Zelf installeren

Voordat WPK voor de installatie van gaas koos, was men bij andere telers gaan kijken. “We zijn bij productietelers met komkommer en paprika gaan kijken die met hetzelfde type gaas werken. De resultaten die zij zagen, zien wij ook.”

De keuze voor insectengaasfilters was eenvoudig. Carl: “Voor bestaande kassen is dit de beste optie. Harmonicagaas heb je ook, maar dat zie je veel bij nieuwbouwkassen. Daar kan je het goed inpassen. In bestaande kassen zit je met wisselende glasmaten waar je rekening mee moet houden.”

Carl Stougie en Wim in ‘t Groen. WPK werkt met twee schermen. Over licht is bij installatie van het insectengaas ook nagedacht. Carl: “De lichtreductie is beperkt en niet meer dan bij glas, zo’n 15%. Daarbij geldt dat zonder gas, als je gaat kieren, de zon vrij spel heeft en er lokaal verbranding op kan treden. Een gaasfilter onder het glas kan dan helpen.”

Na de test in 2020 volgde in 2021 nog een afdeling. Inmiddels zijn het er zes en de zevende afdeling komt eraan. Installeren doen ze bij WPK zelf met eigen mensen. Carl: “Het is ook geen hogere wiskunde. Wij leveren een handleiding en instructies.” Wim: “Wij hebben goede mensen en houden daarnaast goed in de gaten hoe de installatie gebeurt.” Het schoonmaken van het gaas doet men ook zelf. Wim: “Hiervoor spuiten we van binnenuit het vuil het kasdek op. De dekwasser doet daarna de rest.”

Onder de productietelers zijn inmiddels ook de eerste tomatentelers met insectengaas aan het werk gegaan, weet Carl. “Eind vorig jaar hebben we hier de eerste ramen geleverd.” Wim kent ook een tomatenteler die inmiddels met insectengaas werkt. “Die heeft het bij ons gezien en teelt nu met gaas op tien hectare.”

Zelf past WPK het nog niet toe in de tomatenopkweek. “Tomaten teel je iets koeler, waardoor je wel genoeg luchtuitwisseling nodig hebt. Voor ons is het met de goede resultaten die we nu zien op termijn ook in de tomatenopkweek een overweging waard.””

Werken bij WPK?

Join the family