Nieuws

Jos en Dianto in gesprek over belichting, hygiëne en energie

Bron: HortiDaily/GroentenNieuws

Stel je voor dat je zo flexibel bent dat je teelt waar de markt op dat moment om vraagt. Hoewel niet onmogelijk, klinkt het toch behoorlijk complex. Maar voor de Nederlandse vermeerderaar WPK is dat geen probleem. “Op dit moment hebben we jonge sierplanten in de kas,” vertelt Dianto van der Lugt, teeltspecialist bij WPK. “Maar in totaal hebben we drie verschillende segmenten: warme groenteplanten en koude groenteplanten en sierplanten natuurlijk.”

Met dit brede aanbod kan WPK het hele jaar door producten klaar hebben staan, waarmee we niet alleen voldoen aan de vraag van klanten naar kwalitatief hoogwaardige groenteplanten, maar ook bloeiende potplanten en jonge sierplanten leveren voor de meest bloemrijke feestdagen. “Zo telen we tomaten, paprika’s, komkommers, aubergines en meloenplanten voor ons segment warme groenten; anderzijds hebben we bloemkool en verschillende koolsoorten zoals rode, witte en Chinese kool, evenals spruiten en koolrabi voor ons segment koude groenteplanten. Wat de potplanten betreft, telen we Celosia, Platycodon, Callistephus en Aster,” vertelt hij.

Aandacht voor details

Zoiets zou niet mogelijk zijn zonder de hightech kas van WPK. “We hebben een betonnen vloer en voeren eb- en vloedbevloeiing uit,” vervolgt Dianto. “Bovendien maken we gebruik van aanvullende hybride belichting en een dubbel scherm: één voor energiebesparing, de ander voor lichtverdeling.”

Toch is hygiëne de topprioriteit, zeker gezien het Tomato Brown Rugose Virus dat momenteel rondwaart in de sector. “We zijn geobsedeerd door hygiëne,” wijst hij erop. “We kunnen niet toestaan dat er ook maar iets aan het toeval wordt overgelaten.”

De kas is verdeeld in verschillende secties, afhankelijk van het seizoen en het gewas, maar toch vereist het lopen door hen extra stappen. “Iedereen die de faciliteit binnenkomt, moet zich omkleden,” zegt hij. “Je kunt niet zomaar van de ene afdeling naar de andere gaan zonder te ontsmetten.”

Toch is het op afstand houden van ziekten en plagen niet de grootste uitdaging voor WPK. “Licht is zeker een van de grootste uitdagingen die we hier hebben, zeker als het gaat om onze bloemen en potplanten,” vervolgt Jos Zwinkels, teeltspecialist bij WPK. Het ding met licht is dat bloemen en potplanten moeten worden getraind om verschillende lichtniveaus te weerstaan wanneer ze bij klanten terechtkomen. Om dat voor elkaar te krijgen moet WPK een aantal zaken regelen. “We beginnen met de training aan het begin van het seizoen,” zegt hij. “In het begin geven we ze genoeg licht, maar niet te veel. Daarna voeren we het geleidelijk op, zodat bijvoorbeeld tegen Valentijns- of Moederdag onze potplanten en bloemen klaar zijn voor een nieuwe omgeving.”

Het belang van het belichtingssysteem

Omdat het vinden van de balans met het belichtingssysteem zo uitdagend is, is het ook best lastig om het juiste systeem te kiezen. “We zijn nog bezig met wat proeven,” zegt hij. “Maar we hebben al gezien dat we onder leds veelbelovende resultaten krijgen“. Dat komt vooral door het spectrum, dat planten precies de hoeveelheid licht geeft die ze nodig hebben. Bladeren worden meestal te donker als ze te veel licht krijgen, omdat ze zich volzuigen met suikers, maar daar hebben we nog geen last van gehad.” Bovenop de lichtefficiëntie van leds is er ook nog hun energie-efficiëntie. “Als we ‘s avonds de schermen gebruiken, bestaat het gevaar dat de bijbelichting door de toegenomen warmte een te hoge luchtvochtigheid in de kas veroorzaakt. Met Leds gebeurt dat niet, waardoor we niet alleen besparen op onze elektriciteitsrekening, maar ook dubbel zoveel licht krijgen voor dezelfde energie-input.”

Omdat die aspecten doorslaggevend zijn bij de keuze van de lichtleverancier, hebben Dianto en Jos van WPK gekozen voor Fluence. “We hebben Fluence als lichtleverancier gekozen vanwege het kwaliteitsspectrum van hun lampen. Door het brede witte spectrum kunnen we elk gewas zonder problemen efficiënt telen. Niet alle gewassen houden van een meer roze of zelfs paarse Led belichtingsoplossing. Het witte spectrum van Fluence garandeert de beste oplossing voor de grote verscheidenheid aan gewassen die wij telen en vermeerderen,” zegt hij. “Hoewel de kwaliteit van de lampen van Fluence voor zichzelf spreekt, is wat ons veel heeft geholpen ook de constante tuinbouwondersteuning die ze ons bieden. Hun tuinbouwteam komt elke week naar de faciliteit en controleert hoe het gaat en of het nodig is om iets te doen.”

Omgaan met de energiecrisis

Vertrouwen op zo’n partner kan in deze tijden van energiecrisis en onzekerheid van doorslaggevend belang zijn. “Alles verandert zo veel elke dag,” zegt Jos. “Wat de energiecrisis betreft, moeten we al doende leren. We hebben zonnepanelen op het dak, maar dat is niet genoeg voor ons, dus we nemen ook onze toevlucht tot wat gas. Tegelijkertijd staan we, in tegenstelling tot veel telers, nooit stil. Als de energieprijzen te hoog zijn, kun je gewoon wat langer wachten en planten wanneer er meer licht is of wanneer het warmer is. Wij telen het hele jaar door en hoewel het er behoorlijk heftig aan toe kan gaan, is onze flexibiliteit ons unieke verkoopargument. We gaan tot het uiterste voor onze klanten, wat er ook voor nodig is.”

Vragen over hybridebelichting? Neem contact op Fluence. Voor alle overige vragen, bel of mail ons gerust.

Werken bij WPK?

Join the family