Nieuws

Stralend nieuws: hybride belichting voor ’s-Gravenzande 2

De laatste potplanten van dit seizoen de kas uit, de compleet nieuwe hybride belichtingsinstallatie de kas in. Dat is zo ongeveer de huidige gang van zaken op onze nieuwste teeltlocatie aan de Aaksterlaan in ’s-Gravenzande.

Wat voorafging…

Voorafgaand aan de verbouwing van onze tweede teeltlocatie in ’s-Gravenzande stonden wij samen met een professioneel team voor een tal aan beslissingen, waaronder een heel belangrijke: de belichting. Veel verschillende opties werden letterlijk tegen het licht gehouden. De belichting dient immers aan een lange lijst vereisten te voldoen. Zo moet deze vanuit duurzaamheidsoogpunt bijdragen aan onze missie om de wereld iedere dag een beetje groener te maken en tegelijkertijd vinden wij het ontzettend belangrijk om optimale kwaliteit van onze planten te kunnen waarborgen.

Na grondig onderzoek en verschillende testen is de keuze gevallen op de hybride belichtingsoplossing van Fluence. Hybride belichting bestaat uit een combinatie van LED en HPS (ook wel Son-T genoemd) belichting. Beide soorten licht kunnen simultaan aan of los van elkaar branden. Waarom deze hybride variant zo goed bij ons past? Hoe deze vorm van belichting nu precies werkt? En wat hier zo interessant aan is? Erik van der Arend, een van de directieleden van WPK, en Dennis en Leo, de professionals die betrokken zijn bij dit project vanuit Fluence, lichten het toe.

De gouden combinatie die hybride belichting heet

“In sommige delen van het jaar is extra warmte in de kas teelttechnisch niet wenselijk. Dankzij de hybride vorm van belichten zijn wij in staat om op die momenten uitsluitend met LED te belichten,” vertelt Erik. Leo vult aan: “WPK en P. van Geest genieten standaard van een goed belichtingsniveau en kunnen het gewas op een duurzame manier belichten. In het voorjaar, de zomer en de herfst kunnen zij dit op een nog duurzamere manier doen, namelijk door alleen gebruik te maken van LED belichting. LED verbruikt minder stroom, omdat elektriciteit efficiënter wordt omgezet in licht.”

“Klanten van WPK en P. van Geest kunnen vertrouwen op een uniform product met een constante kwaliteit”

“Het interessante aan de gekozen belichting van Fluence is de juiste mate van uitkoeling. Het armatuur wordt niet zo heet. Bovendien is het spectrum breed toepasbaar,” legt Erik uit. “Voor WPK en P. van Geest levert dit flexibiliteit op. HPS en het gebruikte witte brede spectrum van de LED lampen zijn niet alleen geschikt voor komkommer- of tomatenplanten, maar een veel bredere diversiteit aan gewassen,” voegt Dennis hieraan toe. Ook Leo is heel positief over de resultaten van de hybride vorm van belichting. “Bij WPK en P. van Geest kozen we voor een breed, wit spectrum. Dit is vergelijkbaar met het zonlichtspectrum. De plant zelf zal hierdoor niet snel het verschil merken tussen natuurlijk licht en LED licht. Beide vormen van licht mixen fijn met elkaar. Door de juiste spectrumkeuze behaal je winst in de vorm van een betere plantkwaliteit en -model en een snellere plantontwikkeling. Klanten van WPK en P. van Geest kunnen hiermee vertrouwen op een uniform product met een constante kwaliteit die naadloos aansluit op de heersende teeltomstandigheden bij de klant zelf – met name in de winter,” aldus Leo.

Natuurlijk brengt deze overstap, zoals iedere langetermijnkeuze, uitdagingen met zich mee en vergt dit extra aandacht. “Grenzen moeten opnieuw worden ontdekt, onder andere op teelttechnisch vlak. Maar goed, daar ben je WPK en P. van Geest voor. De kwaliteiten die nodig zijn om dit te realiseren, hebben zij in huis. De mensen hier hebben liefde voor het vak en zien dit als een prachtig leerproces,” stelt Dennis.

Werken bij WPK?

Join the family