Nieuws

Tjebbe vertelt in KAS Magazine over een carrière in de tuinbouw

Bron: KAS Magazine (2020 – 04)

Als Tjebbe van den Berg een advertentie voor zijn werkgever WPK zou moeten maken, dan staan onderstaande punten centraal. We nemen ze stuk voor stuk door met deze 22-jarige teeltspecialist, die hier binnenkwam als stagiair en voor wie nu al een persoonlijk plan is gemaakt, zodat hij over een aantal jaren de bedrijfsleider kan opvolgen.

1. Veel uitdagingen!
Tjebbe: “Mijn huidige baan bestaat eigenlijk uit twee delen. Als teeltspecialist draai ik met een aantal collega’s de teelten hier in de kas op onze locatie in Made. Maar ik heb hier ook nog een baan op het kantoor. Daar werk ik aan verbeterprojecten en aan te behalen certificeringen. Zoals het recent behaalde SKALL-bio certificaat. En ik ben verantwoordelijk voor de ruimteplanning in de kas van 12 hectare. Planten worden hier gezaaid, gesorteerd, opgepot, uitgezet enzovoorts. Dat gebeurt op wisselende plaatsen in de kas, dus om dat in goede banen te leiden is wel een dingetje ja. Maar ik hou daar wel van.”

2. Veel afwisseling!
Tjebbe: “WPK is een grote speler voor de groenteteelt in Europa. “We kweken op vier locaties, in totaal zo’n 23 hectare, zowel voor de glastuinbouw als de vollegrondstuinbouw. Op dit moment zijn we hier in Made volop bezig met onder andere tomaten en paprika’s. Vanaf januari komt daar kool bij. En in het voorjaar is het weer de beurt aan pot- en perkplanten. Dat is het mooie van een plantenkwekerij; door het jaar heen heb je allerlei takken. Die afwisseling bevalt me goed. Ik heb al jaren als hobby een volkstuin en daar heb ik ook van alles staan. Er staat ook een kleine kas op, dus de producten die we op de zaak opkweken, kan ik in mijn eigen kas afkweken. Haha, ja, in die zin neem ik inderdaad mijn werk mee naar huis. Ik beleef er veel plezier aan, dus dan is daar toch niks mis mee?”

3. Uitstekende werksfeer!
Tjebbe: “Op deze locatie werk ik samen met zo’n 30 vaste medewerkers. In het seizoen is het een stuk drukker, dan komen er meer dan 100 tijdelijke krachten bij. Tijdens mijn opleiding Horticulture & Business Management aan HAS Hogeschool in Den Bosch heb ik hier stage gelopen. De vaste mensen ken ik dus al. De meesten van hen hebben tamelijk lange dienstverbanden, dus dat geeft wel aan dat de sfeer hier goed is. Ja, ze zijn dus veelal ook wat ouder dan ik, maar dat ervaar ik niet als een probleem. Vanuit mijn opleiding breng ik nieuwe inzichten in, en ik heb de indruk dat ze dat wel prettig vinden.”

FLUITEND NAAR HET WERK
Tjebbe woont nu nog tijdelijk in Kaatsheuvel maar gaat binnenkort verhuizen. Hij heeft recent een huis gekocht in Woudenberg, in het midden van het land. Hij groeide daar op, heeft er zijn vriendenkring én zijn volkstuin. De reistijd naar zijn werk in Made bedraagt straks zo’n 50 minuten, maar die gaat hij fluitend afleggen. “Ik heb het uitstekend naar mijn zin bij Westlandse Plantenkwekerij (WPK), zoals dit bedrijf heet. Ze geven me best veel verantwoordelijkheid. Dat heb je niet overal. Voor mij maakt dat het werk extra leuk en uitdagend. Er wordt ook serieus naar mijn toekomstmogelijkheden hier gekeken. De bedoeling is dat ik over een aantal jaren de huidige bedrijfsleider ga opvolgen. Daarvoor is met hulp van een extern bureau een plan opgesteld. Per halfjaar maken we een planning wat ik die periode allemaal nog moet gaan leren om straks dat einddoel te bereiken.

Jongeren die op zoek zijn naar een baan met toekomstperspectief raad ik dan ook aan om serieus naar een carrière in de tuinbouw te kijken. Een leuke, gevarieerde sector met genoeg uitdagingen voor jongeren. Met altijd vernieuwing en allerlei innovaties en never a dull moment!”.

Werken bij WPK?

Join the family