Nieuws

Teeltlocatie Made straalt met hybride belichting

Na een succesvolle implementatie van hybride belichting, een combinatie van LED en HPS, binnen onze teeltlocatie in ’s-Gravenzande, is het nu de beurt aan Made. Waarom ook hier voor deze vorm van belichting gekozen is? En wat hier zo interessant aan is? Nu een intensieve testperiode erop zit, lichten Wim in ’t Groen en Tjebbe van den Berg, teeltspecialisten in Made, het toe. Tipje van de sluier; de keuze heeft alles te maken met duurzaamheid én kwaliteit!

En dan denk ik aan Brabant, want daar wordt LED belicht…

Met duurzaamheid als het voornaamste uitgangspunt, werken wij aan de missie om de wereld iedere dag een beetje groener te maken, terwijl een optimale kwaliteit van onze planten wordt gewaarborgd.  “Binnen de teeltlocatie in Made hebben we er – net als in ’s-Gravenzande – voor gekozen om gebruik te gaan maken van hybride belichting. Met hybride belichting heb je namelijk de stuurbaarheid van LED lampen en de warmte van de traditionele belichting. Deze combinatie is voor onze situatie op dit moment het best passend,” vertelt Wim.

Hybride belichting: de magische mix die het verschil maakt!

“In samenwerking met de ontwikkelaar en leverancier, Red Horticulture, en de installateur, Boekestijn Elektrotechniek, implementeerden we de hybride belichting op 1,5 HA teeltoppervlak in Made. Op dit moment zijn we bezig met het onderzoeken van de meest efficiënte lichtkleur voor elk planttype. Juist daarom is de flexibiliteit van stuurbaar licht van grote waarde voor ons,” gaat Tjebbe verder.

“Elke tomaat, paprika en komkommer heeft zijn eigen lichtbehoefte. Met stuurbaar LED-licht kunnen we aan die speciale wensen voldoen, zodat onze gewassen op hun best kunnen groeien. Vanuit onze ervaring die we met zowel HPS als LED belichting hebben, zijn nu bezig om de verhoudingen voor elk gewas te perfectioneren.”

Maar wat maakt deze combinatie nu zo magisch? “Bij warmere dagen in het jaar breng je geen extra warmte in het bedrijf door het gebruik van LED. Het nadeel is dat je bij koude dagen warmte mist. Echter, is juist daarom gekozen voor een hybride oplossing,” stelt Tjebbe. “Een bijkomend voordeel van hybride belichting is de energiebesparing. Met dezelfde hoeveelheid energie kunnen we meer licht aan de planten geven. Dit resulteert in een efficiënter gebruik van energie, terwijl we tegelijkertijd een optimale groeiomgeving creëren. Al met al biedt hybride belichting een gebalanceerde mix van warmteregulering, energiebesparing en een optimale omgeving voor de groei van onze gewassen,” concludeert Wim.

Werken bij WPK?

Join the family