Nieuws

Wat een prestatie! In vier maanden een splinternieuwe teeltlocatie

Om ruimte en nieuwe kansen voor onder andere House & Garden te creëren, zijn wij vorig jaar samen met onze partner P. van Geest een flinke verbouwing aangegaan. In vier maanden zetten verschillende partijen een compleet nieuwe teeltlocatie neer die, zowel fysiek als wat betreft energievoorzieningen, in verbinding staat met de bestaande, naastgelegen kas. Nu, een aantal maanden na ingebruikname, staat de tweede ronde planten alweer te bloeien! In het vorige artikel verklapten wij al het een en ander over deze verbouwing. Vandaag vertellen wij je graag meer over de aanpak van dit proces en maken wij gebruik van de gelegenheid om de bedrijven die ons hierbij hebben geholpen in het zonnetje te zetten.

Toen wij eind september bij AAB NL aanklopten of zij de uitdaging als projectleider aan wilden aangrijpen, zijn zij direct aan de slag gegaan met het inventariseren van de eisen en wensen en het maken van het ontwerp. AAB NL benaderde vervolgens verschillende vertrouwde partijen voor onder andere het grondwerk, de sloop en de verwarming en zorgde ervoor dat zij hun werk in de juiste volgorde konden uitvoeren.

De daadwerkelijke aftrap vond plaats op 1 december 2020. Om te beginnen moest de gehele kas leeggehaald worden, vrijwel alleen het geraamte en het ketelhuis zijn intact gebleven. Knijnenburg-Zwirs Kassensloop heeft ons geholpen met het ontmantelen van de kas en de voorbereiding voor de verwarming. Daarna was het de taak aan Klaas Quartel om het grondwerk in orde te maken. Zo konden de volgende bedrijven beginnen met belangrijke faciliteiten, zoals Royal Brinkman voor de watertechniek, GST voor de verwarming en Boekestijn Elektrotechniek voor de elektrische installatie en belichting. Vervolgens heeft SchermNed voor de scherming in de kas gezorgd en heeft Zwirs Horti Projects ons geholpen met het plaatsen van de corridor en het uitvoeren van verschillende bouwkundige aanpassingen. Verkade beton heeft het voor elkaar gekregen om de eb-vloedvloeren aan te leggen en het pad te storten – ondanks de zware vorstperiode, waarin vrijwel geen beton aangeleverd kon worden.

Op 19 februari deden de eerste planten hun intrede in de kas en niet veel later, begin maart, stond de eerste afdeling hier alweer mee vol. Zodra in augustus de laatste potplanten afgeleverd zijn, worden de laatste zaken afgevinkt, zodat de kas meer dan klaar is voor het opkweekseizoen van groenteplanten. De tweede scherminstallatie wordt dan gemonteerd door Schermned, de regenleiding wordt aangelegd door Royal Brinkman en de speciale hybride belichtingsinstallatie van Agrolux en Fluence wordt geïnstalleerd. Daarvoor later meer…

Dankzij de professionele inzet van al deze partijen, zijn wij in hele korte tijd van tomaten- naar plantenkwekerij gegaan. Hier zijn wij alle samenwerkende partijen ontzettend dankbaar voor!

Werken bij WPK?

Join the family